Bel voor een afspraak phone-icon 06 13 11 78 77
luchtwegen

Onze luchtwegen kunnen door vele oorzaken ontstoken en geïrriteerd zijn en vol slijm zitten. Halotherapie remt ontstekingsreacties in de luchtwegen af en lost het vastzittend slijm op. Er ontstaat verlichting doordat de luchtwegen verruimd worden. Irritaties, hoesten, jeuk en ernstige vernauwingen van de luchtwegen verminderen of zullen voor langere tijd vrijwel helemaal wegblijven. De zoute lucht reinigt de luchtwegen en doodt de bacteriën. De groei van nieuwe bacteriën wordt door de zoute deeltjes vertraagd.

Hebt u last van COPD, astma, bronchitis, of hebt u ademhalingsproblemen als gevolg van allergie, verkoudheid of verstopping? Dan heeft u zeker baat bij een bezoek aan een Zoutkamer. Al na enkele behandelingen in onze zoutkamer kunt weer normaal ademen en wordt u minder benauwd. Bijzonder geschikt en snel merkbaar resultaat voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. 

 Voor meer specifieke informatie per aandoening kijk hieronder:

Info per aandoening
saltlepel

Zout geeft goede resultaten bij het behandelen van verschillende huidproblemen. Ontstekingen worden afgeremd, de doorbloeding van de huid verbetert en de huid kan tot rust kan komen.

Dus heb je last van huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, allergie of acne? Je zal merken dat halotherapie de conditie van jouw huid verbetert. Zout doodt namelijk bacteriën en schimmels en heeft een ontstekingsremmende werking. Dat biedt snel verlichting en vermindert de jeuk. Heb je meer privacy nodig tijdens de therapie dan houden we hier uiteraard rekening mee en boeken we een individuele sessie. Voor meer specifieke informatie per aandoening kijk hier:Bijzonder geschikt en snel resultaat voor mensen met huid aandoeningen. 

roker

Alom is bekend dat roken gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Belangrijke ziekten die geheel of grotendeels door roken worden veroorzaakt zijn longkanker, COPD, chronische bronchitis en emfyseem.

De luchtwegen en bronchiën raken vervuild met teerdeeltjes, en slijm hoopt zich op omdat het natuurlijke reinigingsproces van de longen is verstoord. Ben je een (ex-)roker dan kan halotherapie je helpen de aanwezige teerresten en het overtollige slijm af te voeren. Je zult merkbaar meer lucht krijgen waardoor je vitaliteit zal toenemen. Ook het natuurlijke reinigingsproces kan zich weer enigszins herstellen.


De belangrijkste voordelen van halotherapie voor (ex-)rokers zijn:

 • Schoning van de luchtwegen van gevaarlijke tabaksrook en teerresten.Roken en halotharapie
 • Verlichting belangrijkste symptomen: hoesten en spuug.
 • Versterking van het immuunsysteem.
 • Verbetering luchtwegcondities.
 • Verhoogde motivatie om te stoppen met roken.
Wat zijn rokerslongen?

Nicotine, teer en vele andere stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak, komen de longen binnen en zetten zich vast op het longweefsel, dringen door de natuurlijke slijmlaag van de longen heen en tasten cellen aan die afsterven. Bij veel roken komen geen normale cellen terug, maar nemen slijmproducerende cellen de lege plaatsen in.

In de longen bevinden zich enorm aantal trilhaartjes die als taak hebben het uit de longen drijven van met afval vervuild slijm. De hoeveelheid slijm wordt echter te groot voor de trilhaartjes met als gevolg dat deze het niet meer aan kunnen en verlamd raken. Zijn de trilhaartjes beschadigd door het teer dan worden de longen niet langer goed gereinigd en het hoopt het vuil zich op. Dit vuil moet worden uitgehoest, ook wel rokershoest genoemd.

Wat is de relatie tussen roken en COPD?

De trilharen voeren het slijm met vuil niet meer af; ze zijn immers verlamd en doen bijna niks meer. De hoeveelheid slijm kan nu alleen nog maar afgevoerd worden door het hoesten, de 'rokershoest'. Vooral 's ochtends hebben rokers er last van: de trilhaartjes die hun werk nog enigszins hebben kunnen doen zijn erin geslaagd een deel van het slijm naar boven te brengen. Dit slijm is klaar om uitgehoest te worden. Veel rokers zullen daarom ook 's ochtends moeten hoesten, meer dan overdag het geval is.

Elke keer dat er gehoest wordt, neemt de elasticiteit van het longweefsel af. Op een gegeven moment is de rek bijna volledig uit het weefsel. Deze ziekte heet COPD en kan ernstig invaliderend zijn wanneer er niet gestopt wordt met roken. De rokershoest kan ook als afweermechanisme werken. Een deel van de giftige stoffen wordt uitgehoest in plaats van in het lichaam opgenomen, echter weegt dit niet op tegen de schade die al is aangericht en waarschijnlijk nog toeneemt.

Hebt u last van COPD, astma, bronchitis, of hebt u ademhalingsproblemen als gevolg van allergie, verkoudheid of verstopping? Dan heeft u zeker baat bij een bezoek aan de Zoutkamer. Al na enkele behandelingen in onze zoutkamer kunt weer normaal ademen en wordt u minder benauwd. 

 

 
Kind

Halotherapie is een 100% natuurlijke en een medicijnvrije behandelmethode en is daarom al geschikt voor kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Kinderen reageren snel op natuurlijke behandelwijzen en daarom is het aan te bevelen om kinderen met ademhalings- en huidproblemen Halotherapie te laten ervaren.

Onderzoek heeft aangetoond dat bij gemiddeld 90% van de kinderen al na slechts enkele sessies substantiële verbeteringen waarneembaar zijn. Op langere termijn is nog een verdere afname van de klachten waar te nemen en kan in veel gevallen de medicatie (in overleg met de arts) worden afgebouwd met soms meer dan 25%.

Kinderen hebben relatief gezien meer problemen met hun luchtwegen dan ouderen. De belangrijkste redenen hiervan zijn:

 • Organen (o.a. de longen) bij kinderen zijn tot ongeveer hun 9e levensjaar nog volop in ontwikkeling en daardoor gevoeliger voor gevolgen van vervuiling.
 • Trilhaartjes in de luchtwegen zijn bij kinderen nog niet volgroeid waardoor hun longen minder capaciteit hebben om vervuiling 'naar buiten te werken'.
 • Kinderen zijn nog klein en verkeren daardoor op een leef- en ademhalingsniveau wat dichter bij de grond is dan ouderen. Bekend is dat de meeste luchtvervuiling zich bevindt op de (lage) hoogte van de uitlaat van auto's en de lucht daar minder gevoelig is voor de wind.
 • Doordat de longen van kinderen nog niet volgroeid zijn, hebben kinderen een hoger ademhalingsritme waardoor ze juist nog meer vervuiling 'naar binnen halen'.

Voor meer specifieke informatie per aandoening kijk hier:Sporter 270x200

De ademhalingsfunctie is belangrijk om tot goede sportprestaties te komen. Halotherapie is een medicijnvrije methode om de longen te reinigen van vervuilende stoffen en overtollig slijm. Het heeft een positief effect op sportprestaties. De longfunctie verbetert en de longcapaciteit wordt groter en zal het uithoudingsvermogen doen toenemen. In vroegere jaren integreerden sportteams in Oost-Europa zouttherapie al in hun trainings-opbouw door regelmatig te trainen in enorme ondergrondse zoutgrotten. Tegenwoordig biedt halotherapie de sporter een prima alternatief voor deze zoutgrotten door nabootsing van dit unieke microklimaat.

Halotherapie maakt dan ook steeds vaker deel uit van het trainingsprogramma van professionele sporters ter verbetering van sportprestaties en herstel na inspanning maar de toepassing van Halotherapie is bij topsporters in Nederland op dit moment nog redelijk onbekend.

Luchtwegproblemen & sporters

In het dagelijkse leven hoeft iemand geen last van zijn luchtwegen te hebben. Maar tijdens het sporten kan dat geheel anders zijn. De kans op luchtwegproblemen wordt bij het sporten vergroot tijdens de volgende omstandigheden:

 • Veel allergenen in de buitenlucht
 • Extreme weersveranderingen
 • Chloride in zwembaden 'Vuile lucht' in sporthallen
 • Koude droge omstandigheden verhogen risico op inspanningsastma
 • Duursporten bij een hoog ventilatie gehalte (verhoogd risico op inspanningsastma) 


Effecten verminderde ademfunctie

Mensen die al lijden aan een luchtwegaandoening (Astma, COPD, KNO-ziekten, ARVI, allergieën, chronische verkoudheid, etc) hebben bij het sporten daar veel last van. Vaak zal men de intensiteit van sportactiviteiten dusdanig terug moeten brengen of is men genoodzaakt zelfs helemaal stoppen. Met Halotherapie zal de intensiteit van het sporten in veel gevallen weer toe kunnen nemen en kan men weer genieten van meer lichamelijke activiteiten. Een vermindering van het ademhalingsfunctie leidt tot een verlaging van de zuurstofopname in het bloed en bij sporters de volgende klachten met zich mee brengen:

 • Vermindering uithoudingsvermogen en prestaties
 • Verhoging lactaatgehalte en aantasting spierstelsel
 • Extra spierpijn na het sporten
 • Verhoogde kans op uitdroging en kramp
 • Langere hersteltijd na een blessure
 • Hogere hartslag
 • Verhoogde (spier)spanning
 • Concentratievermindering
 • Verhoogde kans op blessures.
 • Lager energieniveau
 • Bijdrage aan slaapproblemenzins herstellen.
Bookmark and Share
Wil je een afspraak maken?

© 2015 ZoutkamerAnderen.nl | All rights reserved |